Raport RODO – rok obowiązywania. Interpretacje i dobre praktyki branży reklamy internetowej.

Raport RODO – rok obowiązywania. Interpretacje i dobre praktyki branży reklamy internetowej.

Przepisy RODO istotnie zmieniły sposób funkcjonowania firm internetowych i realizowanych przez nie procesów biznesowych. Dotyczy to również wykorzystywanych przez nie platform technologicznych oraz architektury danych, poprzez które zbierane, przechowywane i zarządzane są dane osobowe. Raport przygotowany przez ekspertów IAB Polska zawiera szerokie podsumowanie po pierwszym roku funkcjonowania przepisów, interpretacje oraz dobre praktyki RODO w branży internetowej.

Dla branży interaktywnej ostatni rok był wyjątkowo pracowity i trudny, ponieważ RODO wywołało tektoniczne zmiany w  wielu obszarach działania firm internetowych. Tak dużej zmiany w prawie, o tak ogromnych konsekwencjach dla przedsiębiorców, chyba nigdy wcześniej nie doświadczyliśmy. W oddawanym w Wasze ręce raporcie opisujemy te najważniejsze rozwiązania, które jako branża wypracowaliśmy przez ostatni rok

– mówi Włodzimierz Schmidt, Prezes Zarządu IAB Polska.

Raport na blisko 60 stronach zawiera szczegółową interpretacje, rozwiązania i dobre praktyki RODO, które wypracowane zostały w ostatnim roku przez branżę interaktywną, często w wyniku dyskusji z regulatorem – UODO. Publikacja składa się z następujących rozdziałów:

  • Reklama internetowa – system przepisów prawnych o ochronie danych osobowych i prywatności
  • Status podmiotów przetwarzających dane osobowe w ramach reklamy programmatic
  • Status podmiotów przetwarzających dane osobowe w „tradycyjnej” reklamie internetowej, ze szczególnym uwzględnieniem e-mail marketingu
  • Podstawy prawne przetwarzania danych osobowych w reklamie internetowej
  • Profilowanie marketingowe jako szczególna operacja na danych osobowych
  • Obowiązek informacyjny w środowisku internetowym
  • Realizacja praw podmiotów danych w internecie

Raport zawiera także słowniczek pojęć związanych z RODO oraz opis dotychczasowych prac Grupy Roboczej RODO IAB Polska.

Publikacja miała swoją premierę 22.10.2019 podczas spotkania IAB ExpertPanel, na którym zaprezentowano kluczowe wnioski z raportu oraz przeprowadzono dyskusję ekspercką nt. dotychczasowych skutków i przyszłych działań związanych z RODO.

Raport: Prywatność w sieci 2016/2017

Raport: Prywatność w sieci 2016/2017

IAB Polska po raz drugi już zrealizował badanie internautów dotyczące prywatności. Do współpracy zaproszono podmioty, które mają istotny wpływ na kształt całego środowiska online – zarówno po stronie biznesu, jak i administracji. Z badania wynika m.in., że internauci są coraz bardziej świadomi w kwestii prywatności i coraz częściej stosują różnego rodzaju zabezpieczenia, które mają ją chronić. Wciąż jednak istnieje wiele zadań stojących przed biznesem, jak również regulatorami.

Użytkownicy sieci coraz lepiej zdają sobie sprawę, że internet jest miejscem publicznym i sami powinni dbać w nim o swoją prywatność. Jednocześnie w coraz większym stopniu oczekują spersonalizowanych treści i reklam, a temu wyzwaniu bez przetwarzania danych nikomu nie uda się sprostać. Nasz najnowszy Raport pokazuje też, że internauci są coraz bardziej podirytowani inwazyjnymi komunikatami, zarówno reklamowymi, jak i związanymi z koniecznością coraz częstszego udzielania różnych zgód. Widać więc wyraźnie, że kolejne ograniczenia nie pomagają ani przedsiębiorcom, ani nie budują przyjaznego dla internautów środowiska. Dlatego edukacja użytkowników sieci i przedsiębiorców jest tak ważna w budowaniu gospodarki cyfrowej.

– komentuje wyniki badania  Włodzimierz Schmidt, prezes zarządu IAB Polska.

Według badania IAB Polska internet jest postrzegany przez użytkowników sieci jako przestrzeń publiczna. Poza prywatnymi stronami www pozostałe serwisy internetowe są postrzegane jako przestrzeń publiczna albo przynajmniej częściowo publiczna. Porównując wyniki badania do rezultatów zaobserwowanych w 2013 roku należy podkreślić, że rośnie poziom świadomości i wiedzy na temat prywatności. Internauci coraz częściej korzystają z różnego rodzaju zabezpieczeń (np. częściej czyszczą historię przeglądania, kasują cookies). Rzadziej też umieszczają swoje zdjęcie w sieci. Zarazem jednak – pomimo rosnącej społecznie świadomości prywatności – część użytkowników nadal uważa, że w niedostatecznym stopniu są na jej temat poinformowani. Wymagana jest zatem dalsza edukacja dotycząca cyber-bezpieczeństwa.

Istotny odsetek użytkowników sieci woli dopasowane treści i reklamy. Zdecydowana większość ma świadomość zasad funkcjonowania środowiska cyfrowego i – choć fakt zbierania danych może niektórym przeszkadzać – dostrzegają oni benefity płynące z personalizacji treści.

Wyniki badania wskazują także, że stosowanie zakazów, obostrzeń i ograniczeń w przestrzeni cyfrowej jest postrzegane przez internautów negatywnie, a wręcz irytuje ich nadmierny poziom zgód, których muszą udzielać i akceptować różne ustawienia. Wskazane jest wyjście naprzeciw ich oczekiwaniom i minimalizowanie poziomu irytacji i inwazyjności, które mogą zaowocować skutkami ubocznymi w postaci zniechęcenia do korzystania z zasobów cyfrowych. Poczucie bezpieczeństwa i świadomość kwestii prywatności należy więc zwiększać poprzez działania edukacyjne, które powinny realizować wszystkie podmioty kształtujące środowisko cyfrowe – zarówno po stronie dostawców usług, jak i regulatorów.

Premiera Raportu odbyła się 7 marca 2017 podczas 20. IAB Expert Panel: Prywatność w sieci.

Zapraszamy do lektury!

 

Raport Strategiczny IAB Polska Internet 2010

Raport Strategiczny IAB Polska Internet 2010

Udostępniamy „Raport strategiczny IAB Polska Internet 2010 Polska – Europa – Świat”, wydany we współpracy z VFP Communications Ltd. – wydawcą miesięcznika Media & Marketing Polska. Niniejszy Raport strategiczny jest już ósmym w kolejności rocznym podsumowaniem działalności prowadzonej na rynku internetowym i interaktywnym w naszym kraju. Zachęcamy do lektury!

Raport strategiczny IAB Polska Internet 2010 Polska – Europa – Świat to już ósme z kolei roczne podsumowanie działalności rynku internetowego w naszym kraju. W tym roku w prace nad raportem zaangażowała się rekordowa liczba 140 autorów, uznanych ekspertów branży internetowej, którzy aktywnie działają w grupach roboczych IAB Polska i wspierają rozwój branży interaktywnej. Dzięki ich pracy oraz zaangażowaniu biura IAB Polska dokument został w znacznym stopniu rozbudowany i uzupełniony o nowe zagadnienia. W celu wzbogacenia wartości merytorycznej raportu, w tym wydaniu do niektórych rozdziałów dodano prognozy na rok 2011 oraz nowe zagadnienia:

  • Adserwery
  • Aplikacje mobilne
  • PR online
  • Smartphony i tablety
  • Telewizje i radia internetowe
Współpraca i konsultacje ze wszystkim autorami, którzy byli zaangażowani w pisanie raportu strategicznego zaowocowała stworzeniem jego obecnej struktury oraz powstaniem nowych rozdziałów. W tym roku raport strategiczny jest wyjątkowo obszerny, co wskazuje na to jak szybko i wielokierunkowo rozwija się rynek internetowy w Polsce. Bardzo dziękuję wszystkim autorom za zaangażowanie oraz czas poświęcony na tworzenie najważniejszego dokumentu dla branży.
Raport strategiczny IAB Polska Internet 2010 Polska – Europa – Świat jest efektem godnej podziwu pracy i zaangażowania wszystkich osób, które przyczyniły się do jego powstania, co obok jego zawartości merytorycznej, na którą składa się bogata wiedza specjalistów oraz liczne insight’y, daje najlepszy wyraz dobrym nastrojom panującym w branży on-line.

Raport strategiczny jest dokumentem, który przedstawia rzeczywisty obraz polskiej branży internetowej. Na przestrzeni lat zyskał miano rzetelnego i wiarygodnego źródła informacji dla przedstawicieli rynku i marketerów.

Wszystkim autorom raportu serdecznie dziękujemy za zaangażowanie, wsparcie i poświęcony czas, zaś czytelników zapraszamy do jego lektury, życząc dalszych sukcesów całej branży interaktywnej!

Raport Strategiczny IAB Polska Internet 2009

Raport Strategiczny IAB Polska Internet 2009

Zachęcamy do pobrania „Raport strategiczny IAB Polska Internet 2009”. Raport ten jest siódmym rocznym podsumowaniem działalności prowadzonej na rynku internetowym i interaktywnym w naszym kraju. Zapraszamy do lektury!

Format pliku: PDF

 

Raport strategiczny IAB Polska Internet 2011

Raport strategiczny IAB Polska Internet 2011

Znaczące zmiany na rynku reklamy display, ponad 300% wzrost reklamy mobilnej, skuteczny pomiar efektywności kampanii typowo brandingowych. Związek Pracodawców Branży Internetowej IAB Polska po raz 9. z kolei publikuje „Raport strategiczny IAB Polska Internet 2011 Polska – Europa – Świat”. Raport ten już tradycyjnie stanowi roczne podsumowanie działań i funkcjonowania rynku internetowego w Polsce . Na przestrzeni lat zyskał miano wiarygodnego źródła wiedzy dla marketerów i ekspertów branży interaktywnej.

Okładka Raportu Strategicznego IAB Polska 2011 „Raport strategiczny IAB Polska Internet 2011 Polska – Europa – Świat” to skończone dzieło traktujące o rynku internetowym w Polsce. Raport ten stanowi kompleksowe kompendium wiedzy na temat reklamy online w 2011 roku. Zawiera wiedzę przydatną zarówno dla marketerów jak i przedstawicieli branży interaktywnej.

Rok 2011 to kolejny dobry rok dla branży internetowej, zarówno z perspektywy pieniędzy, jak i ogólnego rozwoju rynku. Ostrożne prognozy z początku roku mówiły o kilkunastoprocentowym wzroście wydatków na reklamę w internecie, zakończyło się na wzroście 22-procentowym. Tak dobry wynik branży online pozwolił całej branży mediowej w Polsce wyjść na plus, mimo że Przejdź do formularza pozostałe media w większości zanotowały spadki

Wzrost szybszy niż przewidywania
W 2011 roku wyprzedziliśmy. Pod względem dynamiki wzrostu wydatków Francję. W poprzednim Raporcie Strategicznym zakładaliśmy, że granica 2 miliardów złotych wydanych na reklamę online zostanie przekroczona w roku 2012 i niewiele brakowało, by rekord ten został pobity wcześniej.

Nowe technologie angażują odbiorcę
W 2011 roku wdrożono kilka rozwiązań technologicznych, które na stałe zmieniły oblicze kreacji reklamy display. Rynek rozwinął się pod względem jakości kreacji, jakości targetowania i technologii. Wzrosło znaczenie formatów angażujących internautę, dla których jest istotny szybki rozwój technologii – przede wszystkim rich mediów.

Skuteczne mierzenie efektywności działań brandingowych
Rok 2011 to nowe technologie emisji reklam i mierzenia skuteczności kampanii wizerunkowych. CTR to nie wszystko jak pokazują badania w raporcie. Marketerzy odwrócili się od przyciągania internautów na strony produktowe.

Skuteczna alokacja budżetu,  precyzyjne targetowanie, spersonalizowane kreacje
W 2011 roku uwagę przyciągnął aukcyjny system emisji reklamy display (RTB). Pojawienie się w Polsce RTB (Real-Time Bidding) to zmiana sposobu kupowania osłon w internecie. Każda odsłona jest wartościowana i sprzedawana po najlepszej cenie. Skuteczniejsza alokacja budżetu, precyzyjne targetowanie, indywidualne i spersonalizowane kreacje.

Reklama na urządzeniach przenośnych przestała być gadżetem
Rok 2011 przyniósł kolosalny postęp technologiczny, który dał reklamodawcą szeroki wachlarz możliwości. Najważniejsze jest jednak to, że zmieniło się, co wyraźnie pokazuje raport, postrzeganie reklamy mobilnej przez użytkowników.
W 2011 roku w arsenale reklamodawców znalazły szersze zastosowanie znacznie bogatsze formy reklamowe: kreacje oparte o rich media, augmented reality, kody QR, grywalizacje, czy wykorzystanie aplikacji na smartfony.

Ograniczeniem stała się jedynie wyobraźnia marketera!