Oświadczenie IAB Europe w sprawie decyzji belgijskiego sądu o skierowaniu do TSUE pytań dotyczących TCF

09/08/2022
7 września 2022  belgijski Sąd Rynkowy (część Sądu Apelacyjnego w Brukseli) wydał orzeczenie tymczasowe w związku z odwołaniem IAB Europe od decyzji belgijskiego Urzędu Ochrony Danych (APD) z lutego 2022 r. w sprawie IAB Europe oraz Transparency & Consent Framework (TCF), co IAB Europe przyjmuje do wiadomości.

W orzeczeniu tymczasowym sąd zdecydował o skierowaniu do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) pytań prejudycjalnych dotyczących tego, jak należy interpretować w tym przypadku pojęcie administrowania danymi zawarte w GDPR, oraz tego, czy TC String (sygnał cyfrowy zawierający preferencje użytkownika) może być uznany za “dane osobowe” w rozumieniu GDPR. Odesłanie sprawy do TSUE oznacza, że wydania ostatecznego orzeczenia można się spodziewać nie wcześniej niż w 2023 lub nawet 2024 roku.

Oświadczenie IAB Europe w sprawie znajduje się TUTAJ >

FAQ dotyczące sprawy przygotowane przez IAB Europe znajduje się TUTAJ >

Czytaj także

Patronat IAB Polska: Konferencja WE!RE Influencers & WE!RE Gamers vol. 4 już 10 kwietnia

WE!RE Fantasy organizuje czwartą już edycję konferencji online WE!RE Influencers & Gamers Marketing Talks poświęconej influencer marketingowi i gamingowi. Wydarzenie skupi się na trendach, które wyraźnie zarysowały się w pierwszym kwartale 2024 roku i stanowią mocny fundament predykcji, na których warto opierać strategie marketingowe i komunikacyjne.

Patronat IAB Polska: Legaltech Forum 11 kwietnia w Warszawie

Perspektywy rozwoju rynku legal tech w Polsce, sztuczna inteligencja (AI) w kancelarii prawnej oraz nowe regulacje prawne związane z prawem nowych technologii – to tematy przewodnie #LegalTech Forum 2024! IAB Polska został patronem honorowym wydarzenia.